Közösségi szájtokon is várja a javaslatokat az új izlandi alkotmányhoz a 25 tagú alkotmányozó tanács, az alkotmányos vita elsősorban a Facebook-on zajlik. Az alkotmánytervezet egy tavalyi találomra kiválasztott tagokból álló 950 fős gyűlés megállapításain alapul. Az alkotmányozó tanács ülései nyilvánosak, a tervezetet – amelyhez bárki fűzhet véleményt az interneten – 3-4 hónapon át készítik.

Lecseréli függetlenedésekor elfogadott alkotmányát Izland. Az akkor Dániától elszakadó szigetország a dán alkotmányt vette át, amelyen csak kisebb módosításokat végeztek, például a király szót lecserélték elnökre. Az alkotmány megújítása azóta napirenden van, de csak a szigetországot rendkívül súlyosan érintő 2008-as gazdasági válság után felálló új kormány fogott hozzá, hogy megszabaduljon a függőség éveit idéző régi, 1944-es alkotmánytól – jelentette az amerikai AP hírügynökség.

Az alkotmánytervezetet egy 25 tagú alkotmányozó tanács dolgozza ki 3-4 hónapos időintervallum alatt. A tanács tagjait népszavazáson választották ki 522, 18 éven felüli jelölt közül. A tanács egy bizottság 700 oldalas jelentése alapján készíti el a tervezetet. Ezt a jelentést többek között az úgynevezett Nemzeti Fórum 2010 – 950 véletlenül kiválasztott izlandi állampolgár – véleményén alapul. Ők egy napon keresztül vitatták meg többek között a hatalmi ágak különválasztása, a környezetvédelem, a külkapcsolatok kérdéseit. Az alkotmányozó tanács tanácskozásai nyilvánosak, bárki bemehet, amíg van elég hely a tanácsteremben az érdeklődők számára.

A tanács azonban közvetlen javaslatokat is vár az izlandiaktól, amelyeket a különböző közösségi honlapokon tehetnek meg – az izlandiak kétharmada fent van például a Facebook-on, az alkotmányozásért felelős intézmény szóvivője szerint a vita is elsősorban itt zajlik. Az innen érkező, megfontolandónak ítélt javaslatokat beleépítik a tervezetbe, amely elérhető az interneten, és aki akar, véleményt is fűzhet hozzá.

“Számomra régóta világos, hogy az alkotmány átfogó felülvizsgálata csakis az izlandi nép közvetlen részvételével végezhető el” – közölte Johanna Sigurdardottir miniszterelnök.

Az AP híradása szerint egyelőre kérdéses, hogy az izlandiak többsége támogatni fogja-e a javaslat legérzékenyebb – a természetvédelemre és a természeti javakra, például a jelenleg magáncégek által kiaknázott halászhelyek tulajdonlására vonatkozó – pontjait. Az alkotmánytervezet várhatóan június végére készül el, de nem kizárt, hogy ezt a határidőt egy hónappal meghosszabbítják. Ezután az izlandi parlament vitatja meg és hagyja jóvá az új izlandi alaptörvényt.

(A parlamenti ülések nyilvánosak, bárki láthatja a honlapjukon, vagy a facebook oldalukon keresztül.)

(forrás: origo / Az izlandi alkotmányozó tanács honlapja (angolul))

About The Author
-