„Addig folytatjuk az ügyintézést, amíg a Bankkal kötendő bármilyen szerződés vagy ügylet dokumentumait meg nem értettük.”

Miközben  a banki hitelkárosultak megmentésének a korábbi nyilatkozatokhoz képest igencsak soft verzióját fogadta el a kormány – mert a hivatalos lózung szerint tekintettel kell lenni a bankok érdekére is – egy szélsőséges hangja miatt a sajtóban csak közvetve megjelenített  szervezet, egyszerű akcióival sokkal többet ért el, mint a hivatásos gazd.szab.harc magyar kormány.

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége több olyan akciót hirdetett a közelmúltban, amelyek azt célozták, hogy a hitelesek hátrányos helyzetével visszaélő „feketelistás” bankokat megbüntessék. Mindezt úgy, hogy a banki ügyintézés általános rendjében aktivistáik tömege “ügyintézne”, ami a bank egyébkénti működését megnehezíti, esetleg ellehetetleníti. Az egyik ilyen esetet, a medve utcai bankfiók tömeges megszállását értékelte úgy a CIB Bank, hogy az bankrablás kísérlete(!). Ebből is látszik, hogy a rendeltetésszerű joggyakorlás és a joggal való visszaélés határmezsgyéjén egyensúlyozó „civil disobedience”-re Magyarországon még igencsak torz válaszok születnek. (A klasszikus állampolgári engedetlenség egy méltánytalan normával való nyilvános és vállalt szembeszegülésnek azon formája, amely a szankció vállalásával, egy magasabb erkölcsi vagy jogi érték meglétére hívja föl a figyelmet, nem forradalmi módon, hanem bízva az alkotmányos korrekció lehetőségében)

Az állampolgári engedetlenség vagy civil nyomásgyakorlás általunk is korábban ismertetett formája meglepő eredményekre képes. A Raiffeisen Bank, amely eleinte a banki szféra kényszerítésének bűncselekménye miatt feljelentette a VÉSZ vezetőjét, mára már – mire a büntetőügy másodfokú tárgyalását kitűzték – megegyezést keresett a VÉSZ-szel. Olyan kézenfekvő, de a kormány által kitárgyalt feltételekhez képest jelentős engedménnyel, minthogy a törlesztőrészlet növekedése nem haladhatja meg a forintnak az ügyleti devizához képest számított tényleges romlásának mértékét.

Azon banki hitelügyletek, amelyek a csak anyagi értelemben és csak lassan “polgárosodó” rétegek teljes kisemmizésével, évtizedes és alig kimutatható felemelkedési tendenciák megtörésével fenyegetnek, nem az adósok hibájából fajultak polgárháborús gyúanyaggá, hanem a mesterséges fogyasztói potenciállal életben tartott, öncéllal termelő skanzen-kapitalizmus (azért legyen termelés, hogy legyen termelés), az ezt szolgáló tisztességtelen banki üzletpolitika és mindezek közösségi ellenőrzésének a hiánya, az állam mulasztása miatt. A bankokkal szemben az VÉSZ módszere megengedett, igazolható, kívánatos és – mint látjuk – célravezető.

 (forrás: Fent és Lent Blog / Napon Tamás)

About The Author
-