Leonardo Da  Vinci egy eddig elveszettnek hitt festménye került elő egy amerikai magángyűjteményből. A frissen felfedezett Világ Megmentője (eredeti címén Salvator Mundi) 1500 körül készülhetett, szemből ábrázolja Krisztust, aki balkezében egy kristály gömböt tart, jobb kezét pedig áldásra emeli. A művet 14 másik Leonardo olajfestmény társaságában November 9. és 2012. Február 5. között állítják ki a londoni National Gallery-ben a “Leonardo da Vinci: a milánói udvar festője” című kiállításon.  A legutóbb előkerült Leonardo festmény a Benois Madonna volt, melyet 1909-ban találtak meg, s mely jelenleg a szentpétervári Hermitage-ban látható.
A Salvator Mundiról noha tudták, hogy létezett, de úgy tartották, hogy megsemmisült. A mű létezését bizonyította két Leonardo által rajzolt vázlat,  húsznál is több másolat, melyet  diákok és a művész követői alkottak, valamint a Wenceslaus Hollar által 1650-ben készített, igen aprólékos rézkarc is.
A festményről további információk az artdaily.com oldalon találhatók, mi csak annyit fűzünk hozzá az izgalmas “lelethez”, hogy talán nem véletlen, hogy most bukkant fel ez a kép, amikor a világnak olyan nagy szüksége van Megmentőjére…
forrás: artdaily.com
About The Author
-