Minden mester annyit taníthat, ami benne is megvalósult…Az a mester, aki kettős életet él, tévúton jár. Ha meg kell változtatnod a stílusodat a közértben, amikor kérsz tíz deka felvágottat, legjobb, ha helyet cserélsz a hentessel.”

Kassai Lajos – íjkészítő mester, a modernkori lovasíjászat megteremtőjeKassai Lajos (1960. szeptember 16-án született Kaposváron.)

A nyolcvanas évek közepétől íjkészítőként tevékenykedett, és eredményes versenyző volt a terepíjász szakágban. Majd Cs. Sebestyén Károly és Dr. Fábián Gyula munkássága alapján modern anyagok és technológiák felhasználásával rekonstruálja a honfoglalás kori magyar íjat, és elkezdi sorozatgyártását (elsőként a világon).

A nyolcvanas évek végén kidolgozta a lovasíjászat versenyszabály-rendszerét, és a kilencvenes évek elejétől elkezdte az új sportágat terjeszteni először Magyarországon, majd Európában, az USA-ban és Kanadában. Megismerkedett a Zen íjászattal Japánban (Kamakura), majd Kínába, Shaolinba utazott.

Megírta Lovasíjászat című könyvét, amelynek azóta megjelent az angol és a német fordítása is, idehaza pedig negyedik kiadásánál tart. Itt írja le ars poeticáját:

„Alapvetően két embertípus van, a kérdés embere és a felelet embere. A kérdés embere az állandóan kutató, tapasztalni, megismerni akaró ember. A felelet embere pedig azt mondja, vallása már mindenre megadta a választ, és visszavonul a hitének megfelelő rítusokba. Az én életem mintha mindkettőt tartalmazná. Én mindent ki akartam próbálni, és azt mondtam, csak az ostobák akarnak a mások kárán tanulni, és nincs fontosabb az egyéni tapasztalásnál. A tudás az egyedüli kincsünk, amit nem vehetnek el tőlünk, és egyben a legarisztokratikusabb dolog is a világon. Most, hogy elértem életem delét, egy napfényes tisztásra jutottam, magam mögött hagyva a kérdések és a vágyak kínzó dzsungelét. Sokkal több az elfogadás, mint a változtatni akarás bennem. A lovasíjászat, ami egykor táltos lovon repített térben és időben, ma már egyre inkább egy rítus számomra, keretet adva hétköznapjaimnak, életemnek. Egyszerre jelenti számomra a tudományt, a művészetet és a vallást. Megpróbáltam a józanészre támaszkodva a lehető legtöbbet megtudni erről a tevékenységről, majd képességeimhez mérten művészien bemutatni, és mire eljutottam idáig, azt vettem észre, hogy hitemmé vált.”

A lovasíjászat létrehozásáért és a világban való terjesztéséért 2003. augusztus 20-án Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét vehette át. Minden eddigi versenyt megnyert, és négy Guinness világrekordot sikerült felállítania. Ő az egyetlen ember a világon, aki képes volt váltott lovakon megállás nélkül 24 órán keresztül lovasíjászni.

A legutóbbi rekordot, tanítványaival együtt, 2009. december 5-én állított fel a Budapest Sportarénában. Vágtató ló hátáról 12 db 30 cm átmérőjű feldobott korongot lőtt le 17,80 másodperc alatt. Jelenleg a világ 16 országában tanít és minden év július első hetében a kaposmérői lovasíjász központban világtalálkozókat rendez, melyeknek hazai és nemzetközi sikere egyre nagyobb. 

Tagja a Megszállottak Klubjának

2011. január 8-án a Testnevelési Egyetem elfogadta a Kassai Lajos által kidolgozott gyakorlati oktatást és elindította lovasíjász képzést, a világon elsőként Magyarországon lehet lovasjíász tanári diplomát szerezni.

 Alapmottója: „Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek.” 

Érdemes megnézni az alábbi beszélgetést Kassai Lajossal, mely noha a Hiteltársulás kezdeményezésére készült, több köze van Kassai Lajos történetéhez, mint a “frankcsapdához”. Nagyon szórakoztató és tanúlságos video.

további információk: www.lovasijaszat.hu

About The Author
-