Büszkén tudatjuk, hogy a Tudatbázis első úgy nevezett média partneri együttműködése a budapesti Illegál Fesztivál teltházas buliként zárt. Ez nem volt igazából meglepő, mivel az eseményre már egy héttel a koncert napja előtt elfogyott minden jegy.

Az Illegál Fesztivál a szombathelyi Ocho Macho zenekar nevéhez fűződik és tavaly került először megrendezésre Szombathelyen. Az idei évben a Kowalsky meg a Vega zenekarral bővült a fesztivál fellépő listája, mivel a két zenekar baráti szálakat ápol egymással.  Az idei évben először ki is mozdult a Fesztivál Savaria Kingston Town-ból és Budapesten is megmutatta magát, méghozzá bődületes visszhanggal. Az esemény sikerét jelzi, hogy a helyszínen, a Barba Negra Music Club előtt még a jegyüzérek is feltűntek, mely igazán nem jellemző a hazai koncertekre (sajnos).

Az estét az Ocho Macho nyitotta, a tőle megszokott hupogós stílusban. A zenekar a különleges alkalomra való tekintettel változtatott a számlistáján és egy igazán erős, pörgős hömböldét tett le azoknak is, akik még nem hallották őket. Az arcokat elnézve sokaknak bejött a szombathelyi “csűrhe bazsevája”, mert nagyon sok rácsodálkozással kevert önfeledt mosolyt lehetett látni szerte szét  és persze rengeteg táncos cipő is előkerült. Volt itt minden: Savaria Kingston Town, Congo Jamma, No Esta Bien, Peace Man, El Mundo Fantastico, Equator, Jó Nekem és az összes nagy sláger. A remek hangulatot még az sem zavarta meg, hogy Gergő az Ocho énekese Tekken Tóni keresésébe annyira belefeledkezett, hogy nem ugrott be a dalszöveg. Sebaj, “Én is ember vagyok, nem?” nyugtázta a malőrt, majd  folytatták a bulit.

Nem sokkal az Ochot követte a színpadon a Kowalsky meg a Vega, akik ezen az estén a jegy mellé adták ajándékba az érkezőknek az Évtized Lemeze címre hallgató új duplaalbumukat, mely 10 új dal mellett a 18 legjobb Kowa slágert is tartalmazta. Így igazán nagy várakozás előzte meg az ő koncertjüket is. Minden igényt kielégített a zenekar, hiszen az összes nagy Kowa sláger mellett felcsendültek már az új lemezről is dalok. A fogadtatás nem volt kérdéses, hiszen ezen az estén mindenki ünnepelni, magát jól érezni érkezett az Illegálra.

Érezni lehetett, hogy rengeteg nyitott,  ember jött az Illegálra, hiszen már az Ocho Macho koncert kezdetekor majdnem tele volt a ház. Mindenki szimpatikusan mosolygott a másikra, bensőséges, szeretetteljes volt a légkör. Pontosan ebben bíztak a zenekarok is és a szervezők is, amikor a közös koncertezés mellett döntöttek. A két zenekar ugyanis nagyon sok mindenben hasonlít egymásra. Nemcsak zenei világuk, hanem gondolkodásuk és ezáltal üzenetük is szorosan kapcsolódik egymáshoz. Míg Kowalsky a Szív Forradalmát hirdeti és egy fajta lelki táplálékot ad a közönségnek  tartalmas dalszövegei formájában, addig az Ocho Macho megéli és megmutatja, milyen is az, amikor az ember félreteszi előítéleteit, gond-olatait és egyszerűen, csak megélve a pillanatot jól érzi magát és boldogan hupog.

Osho emlegette mindig, hogy a mai kor emberének célja a “Zorba, a Buddha” állapotának megtalálása. Azaz egyszerre elmélyülni a tudatosságban és megélni az élet nyújtotta örömöket. Úgy éreztük, mintha ez a két zenekar pontosan ezt testesítené meg. A budapesti Illegál Fesztivál egy hatalmas energiabomba volt mindenki számára. Mosolygott a pultos, a biztonsági ember, a Kowa rajongó, az Ocho rajongó és persze a zenekarok is. Dedikáltak is egy órán keresztül.

És ez még csak a kezdet, hiszen december 30-án folytatódik Szombathelyen a két zenekar közös “tudat-módosítása”, sőt a madarak egy március 15-i debreceni Illegál Fesztiválról is csiripelnek már. Sok sikert Ocho Macho, sok sikert Kowalsky meg a Vega. Éljen a Szív Forradalma!

fotók: Bonyhádi Zoltán

About The Author
-