A nyugati társadalmakban jelenleg 80 év az átlagéletkor. Íme, nyolc javaslat arra, hogyan töltsük el ezt az időt boldogan.

1. Utazz gyakran!

Tedd meg magadnak ezt a szívességet, amíg még nem késő. Évente legalább egyszer kerekedj fel, és menj el a világ egy olyan szegletére, ahol még nem jártál. Nem fogod megbánni.

Az utazás nem is arról szól, hogy új dolgokat lássunk, hanem arról, hogy új dolgokat fedezzünk fel. De nem is annyira „odakint”, mint inkább magunkban. Amikor az ember utazik, nem válaszokat talál, hanem olyan kérdéseket, amiket soha nem tett volna föl magának, ha nem utazik el.

Az a jó abban, ha új helyekre utazunk, hogy lépten-nyomon szembesülhetünk a bennünk lévő bizonytalansággal, félelmekkel, jó és rossz tulajdonságokkal, és megkapjuk a lehetőséget arra, hogy rövid idő alatt több év tapasztalatát begyűjtsük.

2. Minden nap csinálj valamit, ami lelkesít!

Amikor az előtted álló kihívást megfelelőképpen teljesíted, amikor a tevékenységben, amit épp végzel megtalálod az egyensúlyt a képességeid és a feladat nehézsége közt, amikor a munkád ritmusa egy ütemre dobban annak céljával, és ha tudod, hogy hasznos, amit csinálsz, úgy bele tudsz feledkezni a feladatba, hogy az idő megszűnik létezni. Ilyenkor érezzük, mi is az igazi szenvedély és az igazi boldogság.

Van olyan tevékenység, amit rendszeresen csinálsz és elfeledteti veled az időt?

Csíkszentmihályi Mihály, pszichológus, ezt az élményt nevezi „flow”-nak. Amikor belefeledkezünk a dolgokba. A flow egy olyan elmeállapot, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, illetve abban a tevékenységben, amit pusztán a tevékenység kedvéért csinál. Ilyenkor kikapcsol az ego, és megáll az idő. Minden mozdulat és gondolat az előzőből következik – olyan ez, mint amikor egy zenész jazzt játszik. Az ember egész lénye bevonódik a tevékenységbe, és képességeit maximálisan kihasználja.

A hétköznapokban olyankor tapasztaljuk meg a flow élményt, amikor valamilyen számunkra fontos feladatot végzünk, olyan munkát csinálunk, amelyet vagy megfizetnek, vagy nem, de lelkesít minket, és azt érezzük, hogy „élünk”. Ilyen munkát ajánlatos minden nap végeznünk. (Olvassátok el a Flow-t.)

3. Tölts időt olyan barátokkal, akiktől tanulhatsz!

Minden évben, vagy akár havonta is szerezhetünk új barátokat, de azokat, akiktől jobbá válhatunk, nem helyettesítheti semmi sem.

Ezek az emberek nem egyszerűen kedvesek veled, ezek az emberek segítenek abban, hogy felfedezd magadban azokat a dolgokat, amelyek hátráltatnak téged. Indirekt módon adnak olyan ötleteket, amelyek megváltoztatják az életedet. Nem tétlenül ülnek melletted, hanem felrázzák a világodat, felfedik előtted a korlátaidat, a gyenge pontjaidat, és melletted maradnak, mert fontos vagy számukra.

Az ilyen barátok életed legfontosabb szereplői, mert ledöntik azokat a láthatatlan falakat, amelyeket az elmédben építettél. Belépnek az életedbe és olyan új, értékes „rétegeidre” világítanak rá, amelyekre nélkülük nem találtál volna rá.

4. Kockáztass, ha úgy érzed, jól teszed!

A biztonság nagyrészt illúzió. Semmi sem biztos ebben a világban, hiszen minden állandóan fejlődik. Az, ha így-úgy megpróbáljuk bebiztosítani magunkat, hosszú távon valószínűleg semmivel sem biztosít be minket jobban, mint az, ha állandóan kockáztatunk.

Sokkal kielégítőbb próbára tenni magunkat, és nagy sikereket elérnünk illetve olykor-olykor elbuknunk, mint biztonságosan elrejtőzni, és hagyni, hogy az élet elmenjen mellettünk.

5. Dolgozz keményen és győzz le nagy akadályokat!

A nagyszerűség felé vezető út közel sem egyenletes. De abban biztos lehetsz, hogy amikor úgy érzed, egyre csak gyengülsz a küzdelemben, igazából akkor erősödsz, és olyan erőssé válsz, amilyen még sosem voltál.

Minél több nehézséggel találkozol, és minél több külső vagy belső akadályt győzöl le, életed annál kiemelkedőbb és annál inspirálóbb lesz. (Olvassátok el a Front Nine-t.)

6. Minden helyzetből hozd ki a legtöbbet!

A boldogság egyik titka a szabadság, a szabadságod pedig abban rejlik, mit kezdesz azzal, ami történik veled. Minden azon múlik, miként reagálsz az élet néha kiszámíthatatlan történéseire. Ez a te választásod és ez a választás határoz meg mindent.

Szabad vagy, most és mindig, függetlenül attól, milyen körülmények között élsz. Ha elfogadhatók a körülményeid, fogadd el őket, de ha gúzsba kötnek, vegyél erőt magadon, és törj ki belőlük. Szabadságod abban rejlik, hogy te vagy felelős a gondolataidért és azért, hogyan használod őket arra, hogy fejlődésedhez erőt adjanak.

7. Adj valami értékeset a világnak!

Annak, hogy előrébb lépjünk, nem az a legjobb módja, hogy versengünk másokkal, hanem hogy hasznukra válunk. Ha szeretnél fizetésemelést kapni, legyél készséges a főnököddel. Ha sikeres üzleti vállalkozást szeretnél építeni, legyél szolgálatkész a potenciális vásárlóiddal. Teremts igazi értéket.

Az értéknek köszönhetően prosperál egy kapcsolat, egy üzleti vállalkozás illetve ettől lesznek eredményesek a személyes erőfeszítések. Ha az a stratégiád, hogy egyszerre a lehető legtöbbet akarod markolni, akkor keveset fogsz fogni. Balgaság azt képzelni, hogy át tudod verni a világot. A sikert és a boldogságot az adja, ha inkább a világért dolgozunk.

Bármilyen életkorban, élethelyzetben, az élet bármely területén teremthetsz értéket. Aki keres, meg is találja erre a lehetőségeket. (Olvassátok el a The 100$ Startup-ot.)

8. Áraszd a fényed!

Ahogy egyszer Buddha mondta: „Több ezer gyertya gyújtható egyetlen gyertyáról, és annak az egynek nem lesz rövidebb élete. A boldogság soha nem csökken azzal, ha megosztják.” Kedvességeddel és szereteteddel áraszd magadból a fényt a körülötted élők számára, adakozó szellemed úgy terjedjen, mint egy vírus, hogy azokat az embereket is megérintsd vele, akikkel személyesen lehet, hogy soha nem találkozol.

Ez a szeretet és a kedvesség ereje, és így tudsz te személy szerint hozzájárulni ahhoz, hogy a világ boldogabb legyen.

fordította: Pritz Péter / http://www.marcandangel.com/2013/01/30/8-happy-ways-to-spend-80-years/

About The Author
-