Ebben a cikkben arra keressük a választ, hogy vajon a fiatalok tudatosan vásárolnak-e, vagy például gyakran megvesznek olyan dolgokat, amelyekre éppen nincsen szükségük. A digitális és az online világ megváltoztatta a média használati szokásokat és nyilvánvalóan hatással van az Y generáció vásárlási szokásaira is…

Tudjuk, milyenek a fiatalok. Gyorsan élnek, gyorsan döntenek. Impulzívak és érzelem vezéreltek. Használt márkáik alapvetően meghatározzák, hogy hova tartoznak, milyen értékeket képviselnek. Egy termék megvásárlásakor is ez a legfontosabb szempont. Nem akkora baj, ha kényelmetlen az a cipő, vagy nem túl praktikus a telefon. A napi fogyasztási cikk gyártók számára a legfontosabb, hogy a 29 év alattiak az impulzus termék fő fogyasztói. Hogyan is várhatnánk, hogy tudatosan vásároljanak?

Y generáció

A 29 év alatti fiatalok közül majdnem minden második (45%) azt mondja magáról, hogy gyakran megvesz olyan dolgokat, amelyekre nincs is szüksége. Árnyalja a képet, hogy a nagyobb értékű, presztízs jellegű termékeknél a márka első helyét semmi sem vitathatja, viszont, ha napi szükségleti cikkekről kell dönteni, egy drágább márka elfogadását már a zsebpénzhez mérik. A diákéveiket töltők még erősebben ragaszkodnak a megszokott és vágyott márkáikhoz (négyből hárman), mint azok a kortársaik, akik már kikerültek az iskolapadból.

Az online vásárlás a napi fogyasztási cikkek területén is teret hódit. A 15-29 év közöttiek fele tájékozódik az interneten élelmiszer, vegyi áru és kozmetikai termékekről. Mindenképpen magas ez az arány, főleg ha mellé tesszük, hogy a legmagasabb internetes kereséssel a mobiltelefon rendelkezik. Erre a technikai újdonságra a fiatalok kétharmada keres rá a neten.

Az online világ egyértelműen megváltoztatta a média használati szokásokat. Ez természetes módon hozta magával a márkák image kommunikációjának változását is. Az Y generáció még tovább lép, már közel sem csak „chatelés”re és zenék letöltésére használja az internetet. Fórumokon, közösségi oldalakon osztják meg egymással tapasztalataikat egy termékkel és márkával kapcsolatban. A vásárlást pedig egyre nagyobb arányban bonyolítják online. Az ő pénztárcájuknak ugyanis mindenkinél jobban számít akár néhány száz forint kedvezmény is. Ezeknek a megtalálásához pedig tökéletesek az online aukciós- és ár-összehasonlító oldalak.

A webaudit adatai szerint a két nagy magyar online aukciós oldal látogatóinak közel 50 százaléka 29 év alatti. De az ár- összehasonlító oldalak esetében is 40 százalék feletti az arány.

Tehát, igenis figyelembe kell venni a fiatalokat célzó termékek esetében a tudatos vásárlást. Ráadásul pont azokon a csatornákon lehet a leghatékonyabban elérni ezt a korosztályt, ahol a termékek összehasonlítása a legegyszerűbb.

A GfK Hungária kutatási adataiból kiderül, hogy a 29 év alatti fiatalok 33 százaléka már vásárolt online, 7 százalék rendszeresen teszi ezt. Még elgondolkodtatóbb, hogy 43 százalékuk nyilatkozta azt, hogy gyakran vagy nagyon gyakran használja vásárlás előtti információszerzésre az internetet. Viszonyításképpen ugyanebből a korosztályból 52 százalék használja rendszeresen játékra a hálót.Fiatalok vásárlási szokásai

A fiatal korosztály (16-23 évesek) erőteljesen jelen van az árösszehasonlító oldalakon. Minden 10, az internetet legalább hetente kétszer használó fiatal közül 9 vásárlás előtt utánanéz a vásárolni kívánt terméknek. Az előzetes keresgélés alatt a legfontosabb szempontjuk a minőség és a beszerzési forrás megbízhatósága. A minőségre való törekvés aztán a vásárlás keresési szakaszában, illetve a beszerzéskor már átfordul erőteljes árérzékenységgé. Éppen ezért nagy jelentősége van a fiataloknál a helyettesítő termékeknek.

Az internetes vásárlásnál az ár összehasonlítás és a termék összehasonlítás nagyon népszerű funkció. Az ár-összehasonlítókon az ár és termék összehasonlításokon túl döntő tényező a vásárlási döntésben az ismerősök vagy éppen a korábbi vásárlók véleménye. Ez a korosztály nagyon bizalmatlan az információk tekintetében, ezért az ismerősök, kortársak véleménye hatványozottan erősebben hat rájuk, mint egy átlagos termékvéleményező kommentje.

Mit szólnak mindehhez az „offline” üzletek? A kesztyűt bizony idejében fel kell venni. Ehhez a legfontosabb fegyver a vásárlói élmény fokozása, vagy kiterjesztése a digitális térbe.

Összefoglalva, tehát:

Láthatjuk, ahogyan a digitális világ tényleg alapjaiban változtatja meg a vásárlói szokásokat. Mindez legnagyobb hatással az ilyen újításokra leginkább nyitott fiatalokra van. Bár számukra továbbra is a márka arculata lesz az első, a termékekkel szemben egyre komolyabb elvárásokat támasztanak, a vásárlás helyével és módjával pedig sokkal kritikusabbá válnak.

(forrás: GfK Hungária, Internet Insight Report)

About The Author
-