Először vizsgálták csillagászok pontos matematikai modellel, hogyan lehet a kozmikus háttérsugárzásban más világegyetemek és a saját Világegyetemünk ütközésének nyomait keresni. A módszer igazolhatja vagy cáfolhatja a multiverzum-elméletet.

Észrevennénk-e, ha a mi Világegyetemünk egy másikkal ütközne? Elméletileg nem kizárt, hogy nem az az univerzum az egyetlen, amelyet megfigyelhetünk a környezetünkben.

A multiverzum-elmélet szerint Világegyetemünk csak egyike az univerzumok végtelen, egymástól különböző sokaságának. Az egyes világegyetemeket egymástól eltérő fizikai állandók és törvények is jellemezhetik.

A multiverzum-elméletnek bizarr következményei vannak: például saját magunk azonos, végtelen számú másolatának és a Mátrix című filmben látotthoz hasonló, szimulált univerzumok létezése (részletesebben lásd korábbi cikkünket: Valószínű, hogy egy szimulált Univerzumban élünk).

A Physical Review Letters and Physical Review D című folyóiratban az elmúlt napokban közöltek cikket a multiverzum-elmélettel kapcsolatban. Hiranya Peiris (Imperial College London) és Stephen Feeney (University College London) valamint kollégáik először készítettek részletes matematikai leírást arról, hogy lehetne más univerzumok nyomait keresni a kozmikus háttérsugárzásban. A kozmikus háttérsugárzás az Univerzum legősibb sugárzása, amely körülbelül 300 ezer évvel az Ősrobbanás után szabadult fel, amikor még nem léteztek csillagok és galaxisok.

Néhány csillagász és fizikus szerint más világegyetemek létezésére utalhat, ha a kozmikus háttérsugárzásban korong alakú területeket találnak, mert ezek egy másik világegyetem és a mi Világegyetemünk ütközésének következményeként is létrejöhettek. Ezeket azonban nagyon nehéz azonosítani, mert lehetnek véletlen mintázatok is, illetve a kutatók is hajlamosak “belelátni” őket teljesen átlagos területekbe.
A most közölt keresési módszer a szerzők szerint kiküszöböli ezeket a hibalehetőségeket, és az eddigieknél pontosabban lehet vizsgálni vele a multiverzum-modellt.

A jelenlegi adatokban nem találtak más univerzumokra utaló nyomokat, de a multiverzum-elméletet ezzel még nem lehet kizárni, és az Európai Űrügynökség Planck-űrszondája még pontosabb térképezi majd a kozmikus háttérsugárzást.
Mint arról korábban beszámoltunk, más kutatók régi, a miénk előtt létező világegyetemek nyomait sejtik a kozmikus háttérsugárzás mintázatában, hatalmas gyűrűk formájában.

(forrás: Kárpátinfó / origo)

About The Author
-