Külföldön élő barátom hívta fel figyelmemet február elején egy cikkre a Guardian újságban: The Top Five Regrets of the Dying. Azóta is hatása alatt vagyok. Bronnie Ware ausztrál nővér írt egy könyvet a fenti címmel, aki évek óta haldokló betegeket kísér életük utolsó három hónapjában. Megkérdezte őket, hogy mit sajnálnak leginkább elmúlt életükben, mit tettek volna másként. Újra meg újra ugyanazok a válaszok hangzottak el.

1. Bárcsak lett volna bátorságom a saját életemet élni, nem a többiek elvárása szerinti életet!

Ez volt a legáltalánosabb. Az élet végén visszatekintve látszik tisztán, hogy a legtöbb ember még álmai felét sem váltotta valóra. Azt tudva kell meghalnia, hogy választásai, döntései miatt történt így.

2. Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!

Minden férfi betegem elmondta ezt. Nem töltöttek elég időt gyermekeikkel és házastársukkal a mókuskerék miatt.

3. Bárcsak kimutattam volna érzelmeimet!

Sokan visszafojtják érzelmeiket a békesség miatt. Csakhogy így középszerűek maradtak, nem váltak azzá, amire igazából képesek lettek volna. Sokaknak betegséget is okozott a keserűség és bosszankodás.

4. Bárcsak jobban tartottam volna a kapcsolatot barátaimmal!

Csak a halál közelében ébrednek rá, hogy az élet rohanásában nem tartották meg a régi jó barátokat. Minden haldokló hiányolja barátait.

5. Bárcsak megengedtem volna magamnak, hogy boldogabb legyek!

Meglepően általános. Sokan egészen a halálukig nem ébrednek rá, hogy a boldogság egy döntés. Bennragadtak régi sablonokban, szokásokban. A megszokás kényelmében elégedettnek tűntek, de legbelül vágytak az igazi kacagásra és bohém életre.

Még egy szerzetesnek is tanulságos ez az öt pont. Szent Ignác Lelkigyakorlatos könyvének 186. pontjában ez áll: “Harmadik szabály: Mintha halálos ágyamon volnék, fontoljam meg azt a módot és mértéket, amelyet akkor kívánnék, hogy a jelen választásban alkalmaztam volna, és teljesen ehhez tartva magam, döntsek.”

Nagyböjtben különösen is elgondolkodhatunk arról, hogy milyen szempontok, értékek, döntések vezérelnek minket és életünket. Hiszen Isten szeret minket, és a javunkat akarja. Jézus azért jött, hogy életünk legyen és bőségben legyen.

forrás: jezsuita.blog.hu

About The Author
-