A gyermekük mellett alvó apák ráhangolódnak az apaszerepre

Korábbi humán- és állatkísérletek már bizonyították, hogy minél alacsonyabb az apák tesztoszteronszintje (a tesztoszteron férfi nemi hormon), annál jobban be lehet vonni őket utódaik gondozásába, most viszont azt is sikerült bizonyítani, hogy apa és gyermeke tesi közelsége az apai tesztoszteronszint csökkenésével jár.

Dr. Lee Gettler

Dr. Lee Gettler

Az Indiana állambeli Notre Dame Egyetem 2012 év végi kutatásában 360 Fülöp-szigeteki apánál vizsgálták a gyermekükhöz való közelség és a tesztoszteronszint kapcsolatát: voltak, akik a gyermekükkel egy fekvőfelületen aludtak, mások ugyanabban a szobában, megint mások külön helyiségben.

A kutatók azt találták, hogy minél kisebb az éjszakai apa-gyerek távolság, annál hangsúlyosabb az említett változás. Az apák tehát fiziológiai értelemben rá tudnak hangolódni a gyerekükre – értelmezi az eredményeket a kutatócsoport vezetője, Lee Gettler -, ez pedig segítheti őket abban, hogy jobban megfeleljenek a szülői szerep elvárásainak. A tesztoszteron magas szintje ugyanis olyan viselkedésformákkal (kalandkeresés, kockázatviselés) áll összefüggésben, amelyek nem egyeztethetők össze a hatékony gondoskodással.

About The Author
-