A fokhagyma (Allium sativum), melynek őshazája Közép-Ázsia, már az ókorban ismerték és használták, mint gyógy- és fűszernövény. Egyes feljegyzések szerint Kr.e. 2000 ével az egyiptomiak, mint roborálószert használták és fogyasztották a fokhagyma gumóját. Mára a fokhagyma az egyik legelterjedtebben használt fűszernövény a világon. Rendszertanilag az Alliaceae családba tartozik, gumója cikkekre tagolódik, amelyeket fajtától függően lilás, rózsaszín, vagy fehér héj borít. Levelei hosszúak, laposak és keskenyek. Jellegzetes intenzív ízét és illatát a benne található kéntartalmú aromakomponensek okozzák, melyek közül a legjelentősebb az allilszulfid.
A gyógyászatban többféle indikációs területen is felhasználják. Igen hatékony a keringési zavarok elleni kezelésben. Klinikailag igazolták jótékony hatását az érelmeszesedés elleni küzdelemben. Ezenkívül jelentős vérnyomáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, valamint elősegíti az emésztést, enyhíti a náthát, segít lekűzdeni az influenzát és a hörghurutot, illetve koleszterinszint csökkentő hatását is megfigyelték.

 

még több fokhagyma

About The Author
-