Egy Graz melletti kis faluban jött világra, ikonikus testépítő bajnok, akciófilm szupersztár, majd Kalifornia állam kormányzója lett. Arnold Schwarzenegger szinte mindent elért, amit elérhetett, de útja nem volt mentes a rögöktől.
Egy előadásán a sikere titkait osztotta meg a közönségével.
Tanulságos.
“Gyakran nekem szegezik a kérdést, hogy mi a sikerem titka. Az első, hogy bíznod kell magadban, de ami még ennél is fontosabb, hogy magadba kell szállnod, és meg kell tudnod, ki akarsz lenni. Nem mi, hanem KI. Nem az a kérdés, hogy a szüleid, vagy a tanáraid mit szeretnének, hanem hogy NEKED mik a céljaid az életben. Tudnod kell, mi tesz boldoggá, nem számít, mindez milyen őrültségnek tűnik mások szemében.
A második tanácsom, hogy döntsd le a korlátokat. Oly sok korláttal találkozunk az életben, szerintem jó részük fölösleges. Nem azt mondom, hogy szegd meg a törvényt, de lehetetlen eredetinek, vagy úttörőnek lenned, ha túlságosan jófiú vagy ahhoz, hogy átlépd a korlátokat. El kell vetned a berögződéseket. Miért lenne értelme úgy élni ezen a Földön úgy, hogy csak másokhoz akarsz hasonlítani, és kerülöd a konfliktusokat?
Ne félj a kudarctól! Bármit tettem is életemben, mindig ott lebegett a bukás kockázata. Egyszerűen nem nyerhetsz mindig, de sohase félj meghozni a döntéseket. Ne hagyd, hogy a kudarctól való rettegés lebénítson, mert így sohasem fogsz tudni mindent beleadni. Ha minden tőled telhetőt megteszel, mert hiszel magadban, a céljaidban, és tudod, hogy amit csinálsz, a lehető leghelyesebb dolog, a siker hamarosan eljön.
Sose hallgass a kishitűekre! Hányszor hallottad már, hogy “te nem tudod megcsinálni”, vagy hogy “azt még sohasem csinálták meg”? Én szeretem, amikor ezeket hallom, mert számomra azt sugallják, hogy én lehetek az első, akinek sikerül. Nem fogadom el, hogy valami lehetetlen, mindig a belső hangomra hallgatok, ami azt mondja, igen, meg tudom csinálni.
Az ötödik szabály – talán mind közül a legfontosabb – hogy dolgozz keményen! Mozgass meg minden létező követ! Egyszer megkérdezték Mohammed Alitól, az egyik legnagyobb példaképemtől, a hetvenes évek egyik nagy elméjétől, hogy hány felülést tud megcsinálni. Azt felelte, csak akkor kezdi számolni, amikor már érzi, hogy fáj, mert onnantól számít igazán. Ez fog téged is bajnokká tenni, ez az alapja mindennek. Fájdalom, erőbedobás nélkül nincs növekedés.
Miközben te bulizol, és ide-oda csapódsz, valaki valahol keményen dolgozik, okosabb lesz, és ő nyer. Ha nyerni akarsz, nincs más módja, hogy elérd, csak a megfeszített munka.
Egyik szabályom sem működőképes, csak ha te magad megteszed a tőled telhetőt.
Ha egy nap 24 órából áll, és 6 órát töltesz alvással, még mindig marad 18 órád. Sokan mondják, hogy álljunk meg, ők 8-9 órát alszanak. Nos, erre az a válaszom, hogy akkor aludjanak kevesebbet.
A hatodik szabályom szintén nagyon fontos: adj vissza. Mindegy, milyen úton jutottál el a sikerig, vagy hol tartasz éppen, arra mindig találj alkalmat, hogy visszaadj a közösségednek, a városodnak, vagy az országodnak. Hadd áruljam el: amikor a rászorulókhoz fordulsz, és segítesz rajtuk, az nagyobb elégedettséggel tölt majd el, mint bármi, amit valaha is csináltál.
A hat szabályom tehát ez: bízz magadban, döntsd le a korlátokat, ne félj a kudarctól, kerüld a kishitűeket, dolgozz kőkeményen, és adj vissza. Mindössze ennyi.”

About The Author
-