Az Antarktisz jégpáncélja több kilométeres vastagságú – alatta pedig káprázatos, gigantikus fjordokkal tarkított táj lapul meg, mint azt amerikai kutatók most radar segítségével megállapították. A feltérképezett Auróra-medencében a Föld legnagyobb fjordjai találhatók – írják a Texasi Egyetem kutatói a Nature című folyóiratban a Der Spiegel című német lap internetes kiadásának (www.spiegel.de) tudósítása szerint. Három antarktiszi nyáron át repülték be a jeges kontinens keleti részét, és térképezték fel radarral az altalajt. Az Auróra-medencére többek közt azért esett a választás, mert a kelet-antarktiszi jégpáncél gyenge pontja lehet. A tengerszint alatt terül el, tehát a jégborítás csökkenésével tengervíz juthat be a belsejébe, így a jégpáncél egyes részei összeomolhatnak.
Korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy a kelet-antarktiszi jégpáncél kiterjedése régen erősen ingadozott. Egészen 14 millió évvel ezelőttig a jég olyan nagy mértékben hízott és zsugorodott, hogy a tengerszint 60 méteres ingadozását váltotta ki világszerte. Azóta már nem ilyen szeszélyes, de 16 méteres ingadozásokat így is okozott.
Bár arra egyelőre nem utal semmiféle jel, hogy az elkövetkező száz évben erősen változna a jégpáncél, de kismértékű módosulások is komoly következménnyel járhatnak – írják a kutatók. Aggasztó például a jégpáncél szélén lévő gleccserek közelmúltban megfigyelt zsugorodása.
Az úgynevezett Icecap-projekt keretén belül elvégzett radarvizsgálatok kimutatták, hogy a rejtett tájat ismételt jégmozgások csiszolhatták mai formájára.

(forrás: MTI)

About The Author
-