Egyszerűen lélegzetelállító!A NASA űrhajósa, Douglas Wheelock, aki jelenleg a nemzetközi űrállomáson van, megosztja a nagyvilággal a Twitteren (a Csivitelőn) a Földről készített fotóit. Wheelock, akit a Twitteren mintegy 68.000 klubtársa csak Astro-Wheels (Űrkerék)-ként ismer, a Földről az űrállomásra történő érkezését követően készített látványos fotóit és az azokkal kapcsolatos gondolatait tette fel júniusban, öt hónappal azután, hogy hozzáférést kapott a világhálóhoz.

A görög szigetek egy tiszta éjjelen az Európa feletti utunkon. Athén fényesen ragyog a Földközi tenger mentén.

A “Rejtelmes sziget” az Indiai óceánon, közel Madagaszkárhoz. A szigeten lévő érdekes alakzatok és a szokatlan forma segít, hogy ezt a szép helyet beazonosítsuk.

Északi fény a távolban az egyik legszebb éjszakán Európa felett. A képen tisztán látszik a La Manche csatorna. Párizs városi fényekkel csalogat. Anglia nyugati része, és főleg London felett vékony köd látszik.

A Hold lélegzetelállító.

A csodálatos bolygónk egyik helyszíne sem tud vetekedni a Bahamák színeinek szépségével és gazdagságával. Ezen a fotón az űrhajónk a Bahamák széle felett látszik.

Óránként 28.163 kilométeres (azaz másodpercenként 8 kilométeres) sebességgel keringünk a Föld körül, 90 percenként megtéve egy fordulatot, és minden 45 percben egy-egy naplementét és napfelkeltét nézünk. Így utunk fele sötétben zajlik. A munkához fejlámpát használunk.

Mindannyiszor, amikor kinézek az ablakon és látom a csodálatos bolygónkat, dalol a lelkem! Kék eget, fehér felhőket és fényes áldott napot látok.

Még egy látványos naplemente. Minden nap 16 ilyen naplementét látunk és mindegyik valóban emlékezetes.

Egy szép korallzátony a Csendes óceánon, 400 mm-es lencsével fotózva. Kb. 1930 km-re

délre Honolulutól.

A napfény tökéletes tükröződése a Földközi tenger keleti részén.

Az Atlanti óceán közepe felett, egy másik lenyűgöző naplemente előtt. Lent a lemenő nap sugarai között látszik az Earl hurrikán spirálja.

Egy kicsit keletebbre láttuk az Uluru szent sziklatömbjét, amit mi inkább Ayers Rockként ismerünk. Én nekem még nem adatott meg, hogy meglátogassam Ausztráliát, de egy szép napon, remélem, hogy a természet ezen csodáját felkereshetem.

Reggel az Andok felett Dél-Amerikában. Nem tudom, hogy mi ennek a csúcsnak a neve, de egyszerűen elbűvölt a varázslata, a nap és a felhők felé nyúló csúcsai.

A Szahara sivatag felett, közeledve az ősi vidékekhez és az ezeréves történelemhez. A Nílus folyó Egyiptomon át a Giza piramisok mellett folyik. Távolabb a Vörös tenger, a Sínai félsziget, a Holt tenger, a Jordán folyó, majd a Földközi tengerben Ciprus szigete és a láthatáron Görögország.

Az Egyiptomon át, a Földközi tengerig kígyóként elnyúló Nílus folyó és a deltában fekvő Kairó éjszakai képe. A képen a távolban a Földközi tenger látszik.

A személyzet nélküli Progressz 39P közelít az űrállomáshoz, hogy tankoljon. Tele van élelemmel, üzemanyaggal, tartalékalkatrészekkel és az állomásunkon szükséges dolgokkal. Benne valódi ajándék: friss gyümölcs és zöldség. Mily’ csoda három hónapi tubusos élelmiszer után!


Meg akarom veletek osztani ezt a kupolából készített képet. Ezen e hétvégén búcsút mondtunk csapattársainknak, Szásának, Misának és Tracynek, akik szerencsésen visszatértek a Földre. Tracy csendben a hazatérésről álmodozik.

A Union 23C Olympus egység csatlakozott a nemzetközi űrállomáshoz. Mikor a munkánk itt véget ér, visszamegyünk a Földre. A Kaukázus hófödte csúcsai felett repülünk. A felkelő napfénye a Kaszpi tengeren tükröződik.

A színek, a mozgás és az élet villódzása bámulatos világunk vásznán. Ez a Nagy Korallzátony egy része, Ausztrália keleti partjánál, 1200 mm-es lencsével fotózva.

 

Olaszország teljes szépsége, egy tiszta nyári éjszakán. Egy sor szép sziget látszik, amik tengerpartot ékesítik: Capri, Szicília és Málta. Nápoly és a Vezúv a part mentén helyezkedik el.

Dél-Amerika déli részén terül el Patagónia gyöngye (a ford.: a Perito Moreno gleccser). A rögös hegységek, az óriási gleccserek fjordok és a tengerek bámulatos szépsége tökéletes harmóniává elegyedett.

A “kupolából”, az állomás nadír felőli oldaláról szép panoráma nyílik bolygónkra. Ezt a képet Fedor készítette az orosz csatlakozó egység ablakából. Ezen a képen a kupolában ülök, előkészítve a kamerámat az Earl hurrikán feletti éjszakai repülésre.

Florida és az Egyesült Államok délkeleti része késő este. Egy tiszta őszi est, holdfény a vízen és csillagok millióival teleszórt égbolt.

Tiszta csillagos éj a Földközi tenger keleti része felett. Az ősi föld egy ezeréves történelemmel Athéntól Kairóig nyúlik. Mesés és csábító szigetek történelmi vidéke: Athén, Kréta, Rhodosz, Izmír, Ankara, Ciprus, Damaszkusz, Bejrút, Haifa, Amman, Tel Aviv, Jeruzsálem, Kairó, mind egy-egy kis fénypont ezen a hűvös novemberi éjszakán.


Az évnek ebben az időszakában élvezhetjük a mezoszférikus sarki felhők szépségét. A széleslátószögű megvilágítással sikerült megörökíteni az éjszakai (noctilucent) felhők vékony rétegét naplementekor.


Douglas Wheelock űrhajós


About The Author
-