A legnagyobb júniusi látványosság az égbolton a 15-i teljes Holdfogyatkozás lesz, melyre a Pilisborosjenői Csillagász Egyesület előadással, bemutatóval is készül a Teve-sziklánál. Emellett persze rengeteg más érdekességet is tartogat a júniusi égbolt.

Lunar Eclipse – Teljes Holdfogyatkozás 2011

A Pilisborosjenői Csillagászati Egyesület június 15-én tartja nyárnyitó előadását. Az érdeklődőket 20 órára a Pilisborosjenő Játszótérnél (Fő út vége) várják, ahonnan kimennek a Teve Sziklához. Szabadszemes megfigyeléssel a Holdfogyatkozás, teleszkópos megfigyeléssel a Hold és a Szaturnusz lesz a középpontban.

 

Hogy is néz ki egy Teljes Holdfogyatkozás?

Ez a nagyjából két évente megismétlődő jelenség most még különlegesebben fog festeni, mint általában. De mi is a Holdfogyatkozás?

Holdfogyatkozások Teliholdkor jöhetnek létre. A Hold belép a Föld félárnyékába, árnyékába, majd kilép a fedésből. Közben fogyatkozik, a Föld kitakarja a Napot, a teljesség idejében pedig narancssárgás árnyalatot vesz fel. Ez után a folyamat lejátszódik visszafelé is. A 2011-es Teljes Holdfogyatkozás különlegessége, hogy Magyarországról nézve a fogyatkozás már Holdfelkelte előtt elkezdődik, tehát már egy fogyatkozóban lévő Holdat fogunk látni a horizont felé emelkedve.

Menjen el Ön is 2011. június 15-én a Pilisborosjenői Csillagász Egyesület bemutatójára!

2011. június 15. (szerda):
Belépés a félárnyékba: 19:24
Belépés a teljes árnyékba: 20:23
Holdfelkelte: 20:32
(Részleges fogyatkozás, a valódi látványosság kezdete):
Teljes fogyatkozás kezdete: 21:22
A fogyatkozás közepe: 22:12
A teljes fogyatkozás vége: 23:02

2011. június 16-án (csütörtök):
Kilépés a teljes árnyékból: 00:02
(Részleges fogyatkozás vége)
Kilépés a félárnyékból: 01:01 órakor
A teljesség hossza: 1 óra 40 perc

Csillaghalmazok között

Sombrero Galaxis:

A tőlünk éléről látszó spirál galaxis a Dél-Nyugati égbolton, a Virgo csillagképben helyezkedik el. Távolsága a Földtől körülbelül 30 millió fényév, és folyamatosan távolodik tőlünk mit egy 1000 km/sec sebességgel. Már kisebb távcsővel is felismerhető.

M13-Gömbhalmaz a Herkules csillagképben

DK-i égbolton helyezkedik el a Herkules csillagképben. Az egyik legismertebb gömbhalmaz, ami jó látási viszonyok között akár szabad szemmel is látható, magnitúdója 5,8.

M5-Gömbhalmaz a Kígyótartóban

A déli égbolton helyezkedik el a Kígyótartóban. Egyike a legjobban látató gömbhalmazoknak, szabad szemmel csak egy csillagnak tűnik. Kisebb távcsővel vagy binokulárral tökéletesen azonosítható. Körülbelül 24.5 fényévre helyezkedik el Naprendszerünktől, magnitúdója 6,5.

M92-Gömbhalmaz a Herkules csillagképben

A keleti égbolton figyelhető meg a Herkules csillagképben, a legjobban júniusban látható, mivel ilyenkor emelkedik fel leginkább a zenithez. Jó körülmények között akár szabad szemmel is lehet látni. Távolsága a Földtől 26 700 fényév, magnitúdója 6,3.

M64-Feketeszem Galaxis

Egy spirál galaxis a Bereniké haja csillagképben, mely a dél-nyugati égbolton található. Jól ismert az amatőr csillagászok között, mivel kis teleszkópokkal is jó lehet észlelni.  A galaxis arról is híres, hogy egy rendkívül érdekest mozgást végez, amilyet még semmilyen más galaxisnál nem észleltek. Ugyanis a galaxis fősíkjában lévő csillagok ellentétes irányban mozognak a galaxis külső régiójában lévő csillagközi gázzal és porral szemben. Az ilyen jelenség nagyon ritka és nagyon rövid ideig marad fent – körülbelül 100 millió évig -, ezért szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen ritka pillanatot sikerült elkapni egy galaxis életében.

Megújult honlap

A Pilisborosjenői Csillagász Egyesület mostantól a www.pcse.atw.hu oldalon érhető el!

forrás: Kenyeres Bence, Reiter Dániel – Varkapu.info

 

About The Author
-