Magyarország, sőt Közép-Európa legnagyobb közös­ségi kertje épül Te­­réz­városban, – egy új be­­­­­vásárlóközpont tetején – ahol a kerületi lakosok saját földterületet igényelhetnek maguknak. A földhasználók szakszerű segítséggel, maguk nevelhetik és termeszthetik növényeiket.

A közösségi kert lényege, hogy a város szívében vegyszermentes élelmiszereket nevelhessünk saját kezűleg: a közösségformáló hatás mellett így érvényesül a környezetvédelem, illetve számos szociális- és gazdasági előny is. A kerületből bárki jelentkezhet a földdarabok ideiglenes birtoklásáért, csupán egy részletes tájékoztatót kell meghallgatnia. Majd, ha még mindig vállalja a felelősséget, egy aláírással máris megkapja a körbezárt terület kizárólagos használati jogát. Az önjelölt lelkes kertészkedők továbbá egyszeri kezdő támogatást is kapnak az eszközök, szerszámok, palánták megvásárlásához.

Itt lesznek a lakók kertjei

Ez egy olyan közösség lesz, ahol a résztvevők maguk alkotják meg a szabályokat – magyarázta a Helyi Témának Kordásné Matokanovic Lídia környezetvédelmi és környezetnevelési tanácsnok. – Idén nyártól indul be a program, de az első teljes év 2012-ben lesz: egyelőre nem használjuk ki az óriási területet, majd idővel úgyis benépesül. Mindenki azonos méretű, úgy 10-15 négyzetméteres földet fog kapni a körbezárt kerten belül, mivel ennyit lehet kényelmesen gondozni úgy, hogy az ember ne legyen a kertje rabja. Az ültetés és nevelés csupán annyiban lesz korlátozva, hogy nem minden zöldség és gyümölcs alkalmas arra, hogy városi környezetben nevelkedjen. A paradicsom, a paprika és az uborka azonban kiválóak erre a célra. Az sem utolsó szempont, hogy van, aki egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy néhány naponta megvásárolja a drága zöldséget-gyümölcsöt, így élelmiszerforrásként is funkcionálhat a kert. Nem beszélve azokról, akik bár városban élnek, nem szeretnének lemondani a kertészkedés okozta örömökről – mondta Kordásné Matokanovic Lídia.

A tudnivalókban és gyakorlati kérdésekben rendelkezésre áll majd hozzáértő szakember is, aki bár nem folyamatosan lesz jelen, megegyezés szerint bármikor elérhető. Több helyszín egyelőre nem lesz, mivel nincs ilyen célra kialakítható egyéb terület, ez a kezdeményezés is egy vállalkozó révén jött létre. A közösségi kert fogalma hazánkban sem ismeretlen már, de külföldön számos jó példa bizonyítja a sikerét. Az ötlet hazai megvalósítását Rosta Gábornak, a Kortárs Építészeti Központ munkatársának köszönhetjük, akit Amerikában ihletett meg a módszer.

Aki jelentkezni szeretne, a szelektivterezvaros@gmail.come-mail címen teheti meg.

 (forrás: Helyi Téma)

About The Author
-