Jelenleg a helyzet a következő: A teheneket – hogy több tejet adjanak – hormonokkal kezelik. Ezek hatására olyan mértékben fokozódik a tejelválasztásuk, hogy begyullad a tőgyük (ezt hívják latinul mastitisnek), ezt a baktériumok szinte azonnal felülfertőzik. Erre az állattenyésztők és a hormont gyártó cégek „megoldása” a RENDSZERES, FOLYAMATOS, ÉLETHOSSZIG TARTÓ antibiotikus kezelés, a folyamatosan kialakuló rezisztencia miatt újabb és újabb szerekkel. Kilószám nyomják a szerencsétlen állatokba az újabb és újabb antibiotikumokat, ráadásul váltogatva, hiszen a rezisztencia szinte azonnal kialakul. Csoda, hogy ezekben az állatokban multirezisztens törzsek fejlődnek ki? Egyáltalán nem.

Ezt már jó 20-30 éve látni lehet, a vezető mikrobiológusok folyamatosan kiabálnak, hogy állj, NAGYON NAGY baj lesz, de persze süket fülekre találnak. És valóban, valaki már ezt is kifejtette, a legvalószínűbb, hogy az EHEC kifejlődött valamelyik tehén belében, aztán a tehén trágyáját rálocsolták valamilyen zöldségre – és máris kész a járvány.

És hogy miért Németország?

Nos, Hamburg Európa egyik legnagyobb kikötővárosa, az egész világról jön ide zöldség és gyümölcs, és a betegség valahonnan innen indult el, ezt mindenképpen tudni lehet. Valószínűleg ezért nem találják a pontos forrást sem: egy városban, ahol ennyi helyről ennyi minden jön be, lehetetlen beazonosítani, hogy honnan jött a kórokozó.

Összeesküvés-elméletről szó sincs, ez egy előre látható, jósolható jelenség, az emberi hülyeség eredménye. De hogy az összeesküvés-elmélet híveinek is adjak egy jó ötletet:

Hogy a fenében van az, hogy az antibiotikumok állattenyésztésre annyira olcsóak, hogy egy 7-800 kilós állatot EGÉSZ ÉLETÉBEN lehet velük kilószám etetni, de emberi célra egy 7-8 napos kúra adott esetben több ezer euró? Az összeesküvés (ebben magam is hiszek) pontos részleteit az első posztomban olvashattátok.

Itt valamit fontos leszögezni: nem állítom, hogy az antibiotikumokra való rezisztencia nem fontos probléma. RETTENTŐEN fontos probléma. Az EHEC viszont elsősorban nem ezért veszélyes, hanem a HUS miatt. És hogy mennyire? Nos, a jó hír, hogy hálistennek annyira nem. Lássuk a számokat:  eddig kb. 2000 esetről tudunk, ebből kórházi ápolásra szorult kb. 500, a halottak száma 28. Vegyük figyelembe, hogy az esetek jó része valószínűleg felderítetlen marad, hiszen az EHEC elsősorban hasmenést okoz, ha egyáltalán okoz valamit, márpedig nem mindenki megy hasmenéssel orvoshoz, illetve nem minden hasmenéses betegtől vesznek székletmintát tenyésztésre.

Összehasonlításképpen Németországban a szezonális influenza miatt évente kb. 2.900.000 ember megy el orvoshoz, ebből 1,5 milliót kórházban kell ápolni, és kb. 4000 hal meg. Ezzel összehasonlítva az EHEC egy lepkefing, vagyis aki a német egészségügy összeomlását vizionálja, azt sajnos ki kell ábrándítsam. A fertőzés most már lecsengőben van, vagyis sokkal több áldozat valószínűleg nem lesz. Emberről emberre való terjedést eddig nem sikerült bizonyítani.

Még egy pár gondolat: lehet-e biológiai fegyver az EHEC?

Hát, elvileg lehet, de megmondom őszintén, egy 6 éves gyerek valószínűleg jobb biológiai fegyvert tudna kitalálni. Először is a fene megette azt a biológiai fegyvert, amelyik nem terjed emberről emberre. Ebből a szempontból ez nem is biológiai fegyver, hanem inkább mérgezés (ételmérgezés). Másodszor, ételmérgezésnek is igen gyenge, hiszen főzéssel elpusztítható, csak a nyers zöldség terjeszti. Harmadrészt, egyáltalán nem olyan vészesen letális, vagyis a fertőzötteknek csak viszonylag kis része (0,5-1%-a) hal meg.

Szóval megint ki kell ábrándítsam az összeesküvés-elmélet híveit, az EHEC előre megjósolható, jó előre látható jelenség, az emberi hülyeség egyértelmű eredménye, ráadásul azt lehet mondani, hogy viszonylag olcsón „megúsztuk”, a szuperrezisztens baktérium európai „belépője” ennél sokkal, de sokkal durvább is lehetett volna.

Ami nekem ebből az egészből a leginkább megütötte a fülemet, az az egyik európai parlamenti képviselő felszólalása (nem pontosan fogom idézni, elnézést): “Egyszerűen nem létezhet olyan, hogy európai emberek megesznek egy salátát, és belehalnak.”.
De, létezhet. Ha évtizedeken keresztül közegészségügyi ostobaságok sorát követjük el, akkor SZÜKSÉGKÉPPEN ez fog történni. De az ember akkora marha, hogy még a nyilvánvaló tények ismeretében sem képes elhinni, hogy mi történik vele. Ez történik most.

És hogy mit lehetne tenni, hogy elkerüljük az ilyesmit – illetve az ennél még JÓVAL súlyosabb várható további járványokat?

Első lépésként AZONNAL beszüntetni a haszonállatok folyamatos antibiotikum-kezelését. Második lépésként KŐKEMÉNYEN szigorítani az emberi antibiotikum-kezelés feltételeit. Harmadik lépésként kitalálni, hogyan lehet a tenyésztésnél jóval gyorsabban meghatározni egy adott fertőzésben a kórokozókat – itt van egy nagyon jónak tűnő módszer, az MRI spektroszkópia. Ha én most EU-s miniszter lennék, létrehoznék valami alapot, amiből mikrobiológiai MRI spektroszkópiás eszközöket fejlesztetnék. Negyedik lépésként megpróbálni alternatív megoldásokat találni a kórokozók elleni védelemre az antibiotikumok HELYETT. Itt több technika is szóba jön, de ebbe most nem megyek bele, mert erről megint regényeket lehetne írni. Csak egy megjegyzés: VITAMINOK (főleg intravénásan, folyamatosan adagolva – ez az ún. perfúzor technika).

És hogy mi fog mindezekből megvalósulni?

Természetesen semmi sem. Pontosan ezért fog tovább súlyosbodni a probléma, amíg meg nem jelenik egy baktérium, ami TÉNYLEG népirtást fog véghez vinni. De az jó eséllyel nem az EHEC lesz.

 

forrás:/Tibor bá blogja/paramoral.eu

About The Author
-