Annyit beszélünk manapság a bio-ételekről, hogy egyszer csak belém nyilalt a kérdés, vajon tudom-e mitől bio a bio. Aztán elbizonytalanodtam és utána kerestem. Egy ilyen kis átfogó leírást találtam, ami röviden és érthetően összefoglalja a “bio-ság “feltételeit. Ha bárkinek van hozzáfűznivalója, kérem tegye meg.

Bio terméknek számít az az állati vagy növényi eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő, és minősítettek.

Az ökológiai gazdálkodásban termő növények semmilyen vegyszeres kezelést nem kapnak, a kártevők elleni védelemben a természetes ellenségeket használják, vagy kézi munkával irtanak gyomot. Vetésforgónak megfelelően kell gazdálkodni, a talaj termőképességének megőrzése érdekében.

Műtrágya használata tilos, csak olyan állatok trágyájával lehet gazdagítani a táptalajt, melyek szintén vegyszermentes takarmányon élnek.

A biogazdálkodásban nevelt fiatal állat természetes tejjel táplálkozik. Amikor az időjárás engedi, legelőn kell tartani. Baromfit tilos ketrecben tartani szabad kifutót kell neki biztosítani. Génmódosított takarmányt tilos az állatoknak adni. Betegségek esetén homeopátiás módszerekkel gyógyítják őket, illetve a prevencióra törekszenek. A gazdák semmilyen hormont vagy hormontartalmú készítményt nem alkalmazhatnak. Az állatokat kímélni kell a stressztől.

Számos kutatást végeztek arra vonatkozóan, hogy a bio egészségesebb-e az ipari körülmények között előállított termékeknél. Valamennyi kutatás azt eredményezte, hogy a bioélelmiszerek egészségesebbek, táplálóbbak ipari társaiknál. A biotojás több karotionidot tartalmaz, a bioszarvasmarha illetve juh húsában háromszoros mennyiségű konjugált linolsav van, az omega-3 zsírsav koncentrációja négyszeres. A bionövények átlagos ásványianyag koncentrációja kétszerese a vegyszeresen kezelt társainak. A biotej 50%-kal több E-vitamint, és 75%-kal több béta-karotint tartalmaz. A bioélelmiszerek nem sugárkezeltek és semmilyen génmódosított anyagot nem tartalmaznak.

A biolelmiszerek ízletesebbek, és termesztésükkel nemcsak az emberek egészségét tartják a gazdák szem előtt de Földünk, környezetünk védelmét is.

About The Author
-