Vajon a fluoridos fogkrémed – többet árt, mint használ?

Ha megkérdezném, hogy szerinted a fogmosás hasznos dolog-e, mit gondolnál rólam?

Biztos megfordulna a fejedben, hogy épelméjű vagyok-e, igaz?
Gyerekkorunk óta azt sulykolják belénk, hogy naponta legalább kétszer – de lehetőleg minden étkezés után – mossunk fogat. És lehetőleg fluorid tartalmú fogkrémmel, mert az jót tesz a fogaknak, megelőzi a fogszuvasodást.

Az igazság azonban az, hogy a legtöbb fogkrém hatóanyaga, mint pl. a fluorid, triklozán, hidrogén-peroxid mérgező és rákkeltő hatású lehet, ezenfelül károsíthatja a fogakat. Felnőttként már kinőttünk abból a korból, hogy fogkrémet együnk, de még így is ki vagyunk téve a mérgező hatásoknak, hiszen a száj nyálkahártyáján keresztül nagyon gyors és hatékony a felszívódás, mert ez az egyik legközvetlenebb út a vér, az agy és az egyéb szervek felé. Csak hogy jó példákat mondjunk: a Bach-virágcseppeket is a szájba kell fújni, vagy a homeopátiás bogyókat is a nyelv alatt kell felolvadni hagyni.

És sajnos most is a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, mert ők gyakran nem csak mossák, hanem le is nyelik a fogkrémet. Költői kérdés, hogy miért teszik annyira kívánatossá a gyerekek számára a fogkrémeket eper ízű, csillámporos, rózsaszín, cukorízű formában, hiszen tulajdonképpen mérgező. Egy 100 milliliteres fogkrémes tubus kisgyermekek számára halálos mennyiségű fluort is tartalmazhat!

Vannak olyan országok (pl. Amerikai Egyesült Államok), ahol a fogkrémek dobozán felhívják a figyelmet a fogkrémek mérgező mivoltára – nálunk ezt soha, semmilyen formában nem láttam, pedig ugyanaz a márka, ugyanaz a fluorid mennyiség található a fogkrémekben. A fogkrémben lévő anyagok feladata, hogy tisztítsák a fogakat, elpusztítsák a szájüregben lévő baktériumokat, frissítsék a leheletet, és még a fogakat is fehérítsék.

És mint manapság mindenhol, itt is a hangsúly a külsőn van: a minél figyelemfelkeltőbb dobozok színes, tetszetős, hupilila és égszínkék csíkos, kitűnően habzó, látványosan fehérítő (legalábbis ezt ígérik…) fogkrém csodákat rejtenek, amik rohanó világunkban garantálják a 12 órás védelmet.

Talán nem is fogkrémet veszünk, hanem a biztonság tudatát: ha azzal a bizonyos fogkrémmel mosunk fogat, akkor biztonságban tudhatjuk a fogainkat is. Megnyugodva rohanhatunk tovább.

Pedig… nézd, milyen aktív és inaktív hatóanyagok bujkálnak a fogkrémed tubusában!

Fluorid
A fluorid a fogak erősítésére és a fogszuvasodás megelőzésére ajánlott. Az igazság az, hogy a fogak külsőleg nem erősíthetőek, ennek egyetlen módszere a keményebb ételek rágása (pl. sárgarépa). A fogaink nem a fluoridos fogkrémekkel lesznek megtarthatók, hiszen a fogkrém tulajdonképpen csak egy segédanyag a fogmosáshoz.

A fogkrémekben található nátrium-fluorid az a vegyület, amit patkány és csótánymérgekben is megtalálható…

Vajon milyen párhuzam húzható a fogkrém és a patkányméreg között?! Ráadásul a túlzott fluor bevitel a fogak fluorózisát is okozhatja. Ilyenkor a fogak elszíneződnek, enyhébb esetben fehér, súlyosabb esetben barnás foltok alakulnak ki rajtuk (tejfogon is!).

Triklozán
Ez egy antibakteriális hatóanyag, szintetikus tartósítószer, baktérium és gombaölő hatása miatt használják. Nemcsak a káros, hanem a hasznos baktériumokat is megöli; allergiás reakciókat válthat ki és a fertőzésekkel szemben is csökkenti a védekezőképességet. További veszélyes tartósítószerek még a már említett parabének.

Hidrogén-peroxid
A legtöbb fehérítő fogkrém fehérítésért felelős összetevője. Nagyon hatékony, ezért használják még a papíriparban, hajfestékekben, mosó-és tisztítószerekben. Rendszeres használata erősen koptatja a fogfelszínt.

Sodium Lauryl Sulfate
Káros hatásáról már volt szó. Funkciója a habosítás. Irritáló hatású, a szájüreg kisebesedését okozhatja.

Sodium Saccharin
Mesterséges édesítőszer – rákkeltő. Allergiás reakciókat válthat ki.

Sorbitol
Mesterséges édesítőszer, fogkőgátló hatású. Nagy mennyiségben hashajtó, főleg kisgyerekeknél lehet veszélyes.

PVM/MA Copolymer
Műanyag alapú ragasztó, a fogkrémeken kívül a hajlakkok és zselék gyakori összetevője. A fogkrémekben pl. a triklozánt ragasztja a fogakhoz, hogy egész napos „védelmet” nyújtson.

Propilén-glikol
Hidratálóként szerepel. Közismertebb nevén fagyálló. Szem-, bőrirritációkat okozhat.

Mesterséges színezékek
Magatartásbeli eltérések, allergiás reakciók, fejfájás, asztma okozója.

Alternatívák fluoridos fogkrém helyett:

  • Dentomin fogpor (drogériákban kapható)
  • bioboltokban kapható fluormentes fogkrémek (pl. egyes Lavera, Logona, Logodent, Weleda)
  • szódabikarbóna 1-2 csepp borsmenta illóolajjal
  • fogkő ellen 2 dl vízben 1 teáskanálnyi almaecet elkeverve fogmosás után
  • ugyan nem fogkrém helyett: egy jó fogkefe és fogselyem.

forrás: Varga-Darabos Andrea / mannaszappan.hu

About The Author
-